Tuesday, September 16, 2008

Cara Nak Buat Posting dan Accept Invitation Jadi Contributor

Untuk Membuat Posting:
1- Mula-mula kena ada right (adminstrator invite kita melalui emel dan kita dah jawab setuju terima)
2- Masukkan ke blog, pada penjuru atas sebelah kiri ada Create Blog dan Sign in. Klik Sign in
3- Masukkan username dan password
4- Bila berjaya masuk, penjuru atas sebelah kiri akan bertukar menjadi New Post dan Sign Out. Klik pada New Post
5- Masukkan tajuk pada Title. Jika nak masukkan gambar, klik pada ikon Add Image, nak masukkan video klik pada ikon Add Video. Lepas tu ikut arahannya.
6- Masukkan isi cerita7- Klik Publish Post
Untuk menjadi penyumbang di dalam blogspot
Kita tidak semestinya perlu ada akaun gmail. Mana-mana akaun emel pun boleh. Sebagai contoh akaun yahoo dan hotmail. Apa yang perlu dibuat ialah Administrator (dalam blog ini Asman) invite akaun emel tersebut.
Pemilik akaun emel yang diundang tersebut akan menerima emel undangan daripada administrator (sebagai contoh lsr51261@yahoo.com) dengan tajuk emel You have been invited to contribute to ..........;s blog. Antara kandungan emel tersebut ialah To contribute to this blog, visit: http://www.blogger.com/i.g?inviteID=.............. You'll need to sign in with a Google Account to confirm the invitation and start posting to this blog. If you don't have a Google Account yet, we'll show you how to get one in minutes. Jika bersetuju untuk menjadi contributor:
1- Klik pada hyperlink yang disertakan di dalam emel tersebut http://www.blogger.com/i.g?inviteID=...............
2- Masukkan alamat emel kita (yahoo/hotmail/gmail) di dalam ruang Username (Email). Masukkan password (minimum 8 aksara) di dalam ruang Password. Password ini tak semestinya sama dengan password akaun emel tersebut. Namun untuk mudah ingat, berikan password yang sama.
Klik Accept Invitation.
3- Blog tersebut akan tersenarai dalam Dashboard kita
4- Tamat

No comments: