Thursday, March 25, 2010

Perubatan Tradisional

Walaupun kita telah berada di zaman serba moden, namun dari segi kaedah perubatan, masih ada sesetengah daripada kita yang mengamalkan kaedah Perubatan tradisional. Dari segi istilah, pengamal perubatan moden dipanggil doktor sementara dalam perubatan tradisional dipanggil bomoh, dukun, sinseh, mandrawathy dan nattuvathiyan.
'Doktor ' meninjau jenis penyakit untuk membuat Need Requirement Analysis (Satu penilaian sistematik mengenai penyakit semasa pesakit & satu set keadaan yang yang bagaimana yang diingini )

Setelah itu strategi dirangka dan bersiap sedia untuk memulakan sesi pengubatan

Sesi mengubati bermula - mantera dan jampi serapah dibaca. Masa ini kamerapun akan blurr


Namun kekadang ada juga yang tidak berjaya - tok bomoh perlu membuat refleksi!

...dan kalau bomoh tak cukup ilmu di dada, dia pun akan dijangkiti sama!
*gambar ini hanya hiasan semata-mata

2 comments:

ISMAS said...

Saya dah tengok dalam mana-mana struktur kursus pengajian satu pun tak ada kursus yang menawarkan kos macam ini. Agaknya ada di Universiti alam ghaib kut. Kah!Kah! Kah!!!!!

wan said...

org Sarawak tak payah masuk kursus kalau nak jadi bomoh..itu yang dikatakan "gifted" atau pintar cerdas mcm Dr. Ruslin ajar dulu..